RECEPT FRÅN IK

Cheesecake med vit choklad

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 75 minuter
6 bitar

Du behöver

    Botten

  • 300 g digestivekex
  • 75 g smält smör
  • Fyllning

  • 600 g färskost av philadelphiatyp
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g vita chokladknappar
  • 5 st blad gelatin
  • 2.5 dl fast kall plommonmarmelad hemlagad eller köpt
  • myntablad till garnering

Gör så här

1

Botten Sätt ugnen på 200 grader. Klipp till bakplåtspapper till en rundel och lägg i en springform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Finfördela kexen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen över formens botten. Ställ formen i frysen i 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna.

2

Fyllning Lägg färskost i en bunke och rör den slät med elvisp. Tillsätt hälften av grädden i 2–3 omgångar och vispa krämigt. Det är viktigt att alla ingredienser till cheesecakemassan inte är för kalla, utan rumstempererade, så att gelatinet inte klumpar sig.

3

Koka upp resten av grädden i en liten stekpanna. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör tills chokladen är smält. Rör ner chokladen i färskostmassan.

4

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5–8 minuter. Ta upp bladen och smält dem på svag värme i en liten släpplättpanna. Ta pannan från värmen och blanda gelatinet med cirka 2 dl av fyllningen.

5

Häll sedan gelatinblandningen i bunken med fyllningen och rör ihop med elvisp. Låt stå cirka 30 minuter tills massan börjar stelna något.

6

Häll hälften av fyllningen i springformen. Klicka över hälften av marmeladen. Skeda över resten av fyllningen i ­formen och klicka över resten av marmeladen. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp 4–5 timmar, gärna över natten. Ställ cheesecaken i frysen cirka 1 timme inför ­serveringen.

7

Ta cheesecaken ur formen. Garnera med myntan.


Kommentar:
Söt vit choklad möter frisk plommonmarmelad i den här cheesecaken med höstkänsla.

Recept