Du behöver
Botten
75 g smör
0,5 dl havregryn glutenfria
2,5 dl mandelmjöl
2 msk strösocker
1 krm salt
1 dl maizena
Fyllning
4 st gelatinblad
1 st rödbeta kokt
2 dl rysk yoghurt rumstempererad
2 st ägg rumstempererade
400 g färskost rumstempererad
1 dl flytande honung
1 st citron yttersta, finrivna skalet + saft
röda bär till garnering
Gör så här
Botten Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt det svalna något.
Mixa havregrynen till ett grovt mjöl. Blanda med övriga torra ingredienser. Blanda sedan i smöret.
Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar botten på en springform med löstagbar kant. Smörj formen och tryck fast bakplåtspapperet.
Tryck ut smulorna i formen. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter, tills bottnen börjar få färg. Låt svalna.
Fyllning Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
Skala och finriv rödbetan. Mixa den med yoghurten till en slät kräm.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ihop gulor, färskost och honung. Vänd ner yoghurten.
Häll citronsaft i en liten kastrull, värm försiktigt. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i citronsaften. Rör tills gelatinet smält. Låt svalna något.
Vispa äggvitorna styva. Rör ner citronsaft med gelatin och citronskal i rödbetssmeten. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna med en slickepott.
Häll smeten i kakformen och kyl i minst 2 timmar. Garnera med bär inför servering.
Tips: För en glutenfri kaka, använd havregryn av så kallad ren havre, märkt glutenfri.