RECEPT FRÅN IK

Cheesecake med rödbeta

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 45 minuter
10 portioner

Du behöver

    Botten

  • 75 g smör
  • 0,5 dl havregryn glutenfria
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl maizena
  • Fyllning

  • 4 st gelatinblad
  • 1 st rödbeta kokt
  • 2 dl rysk yoghurt rumstempererad
  • 2 st ägg rumstempererade
  • 400 g färskost rumstempererad
  • 1 dl flytande honung
  • 1 st citron yttersta, finrivna skalet + saft
  • röda bär till garnering

Gör så här

1

Botten Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt det svalna något. 

2

 Mixa havregrynen till ett grovt mjöl. Blanda med övriga torra ingredienser. Blanda sedan i smöret.

3

Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar botten på en springform med löstagbar kant. Smörj formen och tryck fast bakplåtspapperet. 

4

Tryck ut smulorna i formen. Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter, tills bottnen börjar få färg. Låt svalna. 

5

Fyllning Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. 

6

Skala och finriv rödbetan. Mixa den med yoghurten till en slät kräm. 

7

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ihop gulor, färskost och honung. Vänd ner yoghurten.

8

Häll citronsaft i en liten kastrull, värm försiktigt. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i citronsaften. Rör tills gelatinet smält. Låt svalna något.

9

Vispa äggvitorna styva. Rör ner citronsaft med gelatin och citronskal i rödbetssmeten. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna med en slickepott. 

10

Häll smeten i kakformen och kyl i minst 2 timmar. Garnera med bär inför servering. 


Kommentar:
Tips: För en glutenfri kaka, använd havregryn av så kallad ren havre, märkt glutenfri.

Recept