Cheesecake med karamelliserad banan och rom

Den pampiga cheesecaken är en amerikansk klassiker. Variera gärna med att tillsätta bär i smeten eller dekorera med god sylt.

Tillagningstid: 90 minuter | Extra tid: 60 minuter
12 bitar

Du behöver

Botten

300 g digestivekex
2 msk socker
150 g smör

Fyllning

900 g färskost
2.5 dl socker
3 msk vetemjöl
1 nypa flingsalt
0.5 tsk äkta vaniljpulver
1 st citron
3 st ägg + 1 äggula

Garnering

2 dl gräddfil
1 dl florsocker
3 st bananer
3.5 msk mörk rom
2 msk ljust muscovadoscker
2 msk vatten
0.5 tsk äkta vanilj

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Mixa kexen till smulor och tillsätt socker och smält smör, blanda samman.

3

Fördela ut kaksmulorna i botten av en springform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

4

Skeda ner färskost i en bunke och tillsätt socker, vetemjöl, flingsalt, vanilj, finrivet citronskal och pressad citronsaft. Vispa blandningen slät med elvisp. Knäck ner ett ägg i taget och till sist äggulan, vispa tills blandningen är väl blandad.

5

Fördela ut smeten i pajformen och grädda i mitten av ugnen tills den stelnat i ca 50 minuter, den ska vara lite dallrig i mitten.

6

Låt kakan svalna och blanda samman gräddfil med florsocker till en slät smet. Fördela ut över kakan, täck med plastfolie och ställ i kylen att stelna i några timmar eller över natten.

7

Dela bananerna på längden i två delar. Hetta upp en stekpanna med smör och tillsätt bananerna. Stek i några minuter tills de börjat få lite färg och tillsätt rom, socker och vatten. Låt blandningen puttra samman till en karamelliknande sås och fördela ut bananerna och såsen över cheesecaken. Servera genast.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top