Du behöver
- 125 g smält smör
- 1 nypa salt
- 1 msk strösocker
Fyllning
800 g philadelphiaost
3 dl strösocker
2 krm vaniljextrakt Eller 2 tsk vaniljsocker
5 st ägg
0,5 dl crème fraîche
Hallonkompott
3 dl hallon Frysta
3 msk strösocker
17 st digestivekex
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen med smör, salt och socker. Tryck ut den smuliga massan i botten av en form med löstagbar kant (24 centimeter i diameter). Platta till med baksidan av en sked. Låt kexbottnen gå upp ett par centimeter på kanterna.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Lägg gärna skydd-ande folie i botten av ugnen ifall det droppar smält smör. Ta ut och låt svalna helt.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Vispa färskosten jämn med elvisp. Vispa i socker och vaniljextrakt. Rör sedan i ett ägg i taget på lägsta hastighet, det ska inte bildas bubblor. Rör i crème fraîche och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Klä utsidan av formen med ett stort ark ugnsfolie och ställ den i en större ugnsform (folien skyddar kakan från vatten). Häll ljummet vatten i ugnsformen. Vattnet ska nå upp till lite över halva kakformen. Grädda kakan i vattenbadet i nedre delen av ugnen cirka 1 timme och 45 minuter tills fyllningen precis stannat. Lägg en bit ugnsfolie på kakan efter halva tiden så att ytan inte får färg.
Koka upp hallon med socker och rör tills sockret löst sig, låt svalna.
Ta upp formen försiktigt ur vattenbadet, och låt kakan svalna helt i formen. Ställ i kylskåp, gärna över natten, innan den skärs upp. Lossa kakan ur formen med en vass kniv innan du tar loss kanten. Skär bitar, gärna med en bred kniv doppad i varmt vatten. Servera med hallonkompotten.
Tips: Cheesecaken passar bra att förbereda då den gärna ska stå i kyl över natten.