
Cheesecake med äpple
Av Maria Zihammou. Foto: Lee Kearney
Du behöver
- 200 g digestivekex
- 3 msk råsocker
- 100 g smör
- 400 g mascarponeost
- 1 st citron yttersta finrivna skalet och saften
- 0,5 tsk äkta vaniljpulver
- 2 dl florsocker
- 2 dl grädde
- kolasås
- 2 st syrliga äpplen t.ex. Aroma
- 2 msk smör
- 3 msk råsocker
- 3 msk ljus sirap
- 0,5 dl grädde
- 50 g valnötter grovhackade
Botten
Fyllning
Garnering
Gör så här
Botten Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint och blanda med socker. Bryn smöret lätt tills det doftar nötaktigt. Blanda med kexsmulet.
Tryck ut i en form (24 centimeter i diameter) med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter, tills kakan fått lite färg. Ställ att svalna.
Fyllning Lägg mascarpone i en bunke och tillsätt citronskal, -saft, vanilj och florsocker. Vispa slät. Vispa grädden fluffig och blanda med mascarponen.
Kolasås Häll krämen i den avsvalnade formen. Plasta och ställ i kylen att stelna i cirka 30 minuter.
Dela, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smör i en stekpanna och tillsätt socker, sirap och grädde. Låt koka samman i någon minut, tillsätt äppelklyftorna.
Koka i några minuter tills äpplena mjuknat något, ta upp äpplena och koka ner kolasåsen i några minuter till tjock konsistens. Ställ att svalna något.
Lägg kakan på ett fat. Toppa med äpplen, kolasås och valnötter. Servera genast.