Du behöver

  • rulltårta
  • 120 g vetemjöl 2 dl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl strösocker att strö på
  • 1 3/4 dl hallonsylt
  • Citronfromage

  • 6 st gelatinblad
  • 3 st äggvitor
  • 3 st äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • saft rivet skal och av 1 citron
  • 2 st bakplåtspapper
  • plastfolie

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Klä en mindre långpanna
2
(30 x 40 cm) med bakplåtspapper. Blanda mjöl och bakpulver. Elvispa 3 ägg och 1 1/2 dl socker riktigt pösigt på hög växel. Blanda i mjölet på låg fart.
3
Bred ut smeten jämnt i långpannan, grädda till fin färg, 5–6 minuter. Lägg nytt bakplåtspapper på handduk på bänken. Ta ut kakan och sockra ytan. Vänd genast kakan upp och ner på bänkens papper. Lossa varsamt formens papper från kakan, ta hjälp av stekspade.
4
Bred sylt på kakan och rulla bums ihop den: Vik först in en smal bit av långsidan och rulla sedan samman hela kakan med hjälp av bänkens pappersark. Låt kallna med skarven nedåt.
5
Klä insidan av en 3-liters slät skål med plastfolie. Skiva kallnad rulltårta max centimetertjockt. Klä den plastade skålen med ett lager kakskivor, så tätt som möjligt.
6
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 10 minuter. Slå bort vattnet och mikra gelatinet smält, 15–20 sekunder på högsta effekt. Vispa 3 äggvitor till styvt skum med rena redskap. Vispa grädden tjock i egen skål, och slutligen gulor och socker för sig. Blanda ner gelatin och citronskal under vispning.
7
Rör ner citronsaften i gelatinblandningen, blanda sedan i grädde. Vänd sist i äggvitan till en någotsånär jämn smet med så få tag som möjligt. Häll smeten i den kakfodrade skålen, täck och kyl 3 timmar. Stjälp upp och ta bort plastfilm före servering.

Kommentar:
Förutom tillagninstiden ska tårtan stå i kylen i 3 timmar.

Recept // Fler ägg & mejerirecept