Du behöver
- 2 st aubergine
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 0.5 dl olivolja
- 1 burk plommontomater
- 1.5 tsk socker
- 0.5 dl russin
- 2 msk kapris
- 2.5 msk rödvinsvinäger
- 1.5 dl vatten
- 1 dl kärnfria kalamataoliver
- 2 msk pinjenötter
- salt och peppar
Till servering
valfritt bröd
kallskuret till exempel lufttorkad skinka och salami
Gör så här
Skär auberginen i centimetertjocka skivor, dela dem sedan i kvartar. Skala och hacka lök och vitlök.
Stek auberginen i olja i en gryta på medelvärme i cirka 15 minuter, tills den är helt mjuk och har tappat vätska. Tillsätt lök och vitlök, och fortsätt steka 3–4 minuter, men utan att löken tar färg.
Rör ner tomater, socker, russin, kapris, vinäger, oliver. Späd med vatten och låt koka på svag värme i 15 minuter. Späd med mer vatten om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vinäger.
Rosta pinjenötterna i en het, torr panna och rör ner dem i grytan innan servering. Servera med gott bröd och kallskuret.
Den sötsyrliga sicilianska caponatan blir en hel måltid tillsammans med charkuterier, bröd och grönsaker. Den är också god till pasta.