Du behöver
- 0.25 pkt jäst
- 3 dl Ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- 0.5 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- 6-8 dl vetemjöl + extra till utbakningen
Fyllning
2 st äpplen
2.5 msk olivolja
3 dl riven ost t ex cheddar eller västerbottensost
0.5 tsk smulad torkad salvia eller basilika
0.5 tsk flingsalt
Extra garnering
3 msk rapsolja
12 st salviablad
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet, olja, salt och honung. Arbeta in mjölet i omgångar tills det blir en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter och jäs den övertäckt cirka 30 minuter.
Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en platta, 25 x 30 cm. Pensla degplattan med oljan. Strö över osten, lägg på äppelskivorna och strö över salvian. Rulla ihop, men inte för hårt. Skär längden i cirka 12 bitar och lägg dem i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. Toppa med flingsalt. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 20 minuter, eller tills det är genomgräddat, använd provsticka.
Extra garnering. Hetta upp rapsoljan i en liten stekpanna. Fräs salvian hastigt. Toppa brödet med frästa salviablad.
Tips: Brödet kan bakas i god tid och frysas in. Extra vackert blir det om det garneras med frästa salviablad.
Ett brytbröd som fått formen av en butterkaka, med ost, äpple och salvia
i fyllningen, pryder sin plats på julbordet.