Burgundisk köttgryta

Du behöver 1.2 kg grytbitar benfria av nötkött 1 msk olja + 1 msk smör 2 msk vetemjöl 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2...


4 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg grytbitar benfria av nötkött
  • 1 msk olja + 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2.5 dl vin enkelt rött
  • 3.5 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong mörk
  • 140 g tärnat bacon
  • 200 g champinjoner färska
  • 500 g steklök
  • körvel eller persilja

Gör så här

1
Torka av grytbitarna väl, då bryns de snabbare. Bryn dem i två-tre omgångar i olja och smör i stekpanna. Lägg över köttet i en traktörpanna vartefter, inte i gjutjärnsgryta eftersom vinsåsen får ful färg där. Strö mjöl över köttet, tillsätt salt, peppar, lagerblad och tomatpuré. Rör om väl.

2
Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Rör om. Koka upp och låt köttet sjuda under lock på svag värme 1 1/2 timme eller tills köttet börjar bli mört.

3
Fräs bacontärningarna i stekpanna på medelvärme tills fettet smält ut och tärningarna fått fin brunfärg. Ta upp tärningarna med hålslev på en tallrik.

4
Ansa champinjonerna och skala lökarna (lägg dem några minuter i hett vatten, då blir skalet segt och kan dras av). Bryn hela svampar och lökar i baconfettet. Lägg bacontärningar, champinjoner och lök i köttgrytan och låt dem sjuda med 20 minuter. Smaka av med salt och strö på hackat grönt i serveringsögonblicket.


Kommentar:
Rätten lämpar sig mycket väl att koka en eller flera dagar före servering. Kyl snabbt ner och förvara den kallt. Kan även tillagas i tryckkokare, koktid för köttet under tryck cirka 25 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top