Brytbröd med druvor och örter

Saftigt bröd med härliga örter och syrliga druvor.

Tillagningstid: 35 minuter | Extra tid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 10 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 7 dl vetemjöl special knappt
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk salt

Garnering

1 st liten klase kärnfria blå druvor
3 msk olivolja
2 msk grovhackad rosmarin
2 msk plockad salvia
flingsalt

Gör så här

1

Lös jästen i ¼ dl vatten och tillsätt 2 msk vetemjöl. Blanda till en lös smet och jäs under duk i 30 minuter.

2

Blanda samman resten av vattnet, vetemjölet, olja och salt.

3

Arbeta degen kraftigt till en smidig deg i ca 5 minuter. Jäs under duk i 2 timmar.

4

4 Skölj och plocka loss druvorna, lägg i en durksil att rinna av ordentligt. Fördela ut oljan i en bakplåt med kant. Fördela ut degen och tryck ut den till ca 2 cm tjocklek.

5

Fördela ut druvorna över brödet och tryck till för att de lättare ska fastna i bröden. Toppa med rosmarin, salvia och flingsalt. Jäs brödet i ytterligare 1 timme.

6

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in bröden långt ner i ugnen och grädda i ca 30 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.

7

Servera gärna brödet till en ostbricka med t ex färskost och kittost eller långlagrade hårdostar. Här passar även ädelost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top