Du behöver

    brun chokladmousse:

  • 125 g mörk blockchoklad
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 1 msk konjak
  • vit chokladmousse:

  • 100 g blockchoklad vit
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 st äggula
  • 1 tsk florsocker
  • 1 msk punsch
  • Till uppläggning:

  • hallonsås
  • 4 st physalis (kapkrusbär)

Gör så här

1
Brun mousse: Bryt chokladen i bitar. Lägg dem i en skål, lagom stor att placeras över en kastrull med kokande vatten, och låt den stå tills chokladen blivit mjuk och börjar smälta. Eller smält chokladen i mikro. Blanda sedan i socker och mjölk.
2
Skilj äggulorna från vitorna. Rör ner en äggula i taget i chokladsmeten. Vispa vitorna till inte alltför hårt skum. Rör varsamt ner skummet i den avsvalnade chokladsmeten. Smaka eventuellt av med konjak.
3
Vit mousse: Smält chokladen som ovan. Vispa grädden löst. Vispa ihop gulan med florsockret och vänd ner i grädden.
4
Rör ner den smälta chokladen i gräddsmeten. Smaka eventuellt av med punsch. Låt mousserna stå i kylen några timmar eller över natten.
5
Fördela och häll den bruna moussen i små koppar och låt dem stå kallt någon halvtimme. Fördela och häll sedan den vita moussen på den bruna i de små kopparna, som nu gärna kan stå kallt cirka en timme.
6
Lossa sedan dubbelmousserna försiktigt ur kopparna, forma dem till ägg med hjälp av två varma skedar och låt dem stå kallt tills det är dags att äta.
7
Hallonsås: Tina hallonen så att de blir lite mjuka. Kör bären med lite sockerlag och en skvätt vitt vin i matberedare eller mixer till sås. Passera den eventuellt i sil så att de små "hallonstenarna" stannar i silen.
8
Fördela hallonsåsen på tallrikar, lägg försiktigt på de äggformade mousserna och placera en physalis i mitten på varje tallrik.


Recept // Fler övrigtrecept