Broccolisoppa med kikärtor

Du behöver 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 st stjälk blekselleri 3 st fast potatis 2 st broccolistånd 2 msk olivolja 8 dl...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st stjälk blekselleri
  • 3 st fast potatis
  • 2 st broccolistånd
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk finhackad bladpersilja
  • salt och svartpeppar

Rostade kikärtor

1 burk kikärtor
2 msk olivolja
1 tsk paprikapulver

Topping

3.5 msk grädde eller crème fraiche
gott bröd

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även sellerin. Skala och skär potatisen i mind­re bitar. Skär broccolin i mindre bitar och grovhacka stammen.

2

Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Tillsätt lök, vitlök och selleri. Fräs i någon minut under omrörning.

3

Tillsätt potatis, broccoli, buljongtärning och vatten. Låt soppan få ett uppkok och sjud i cirka 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt persilja och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

4

Häll av spadet från kikärtorna och skölj i ett durkslag. Låt rinna av ordentligt.

5

Hetta upp olja i en stekpanna på hög värme och tillsätt kik­ärtorna. Rosta i ett par minuter under omrörning. Tillsätt paprikapulvret och blanda. Lägg genast upp i en skål.

6

Toppa soppan med grädde, använd en sked att ringla ut grädden med. Toppa gärna med lite olivolja och några extra drag med svartpeppar. Servera de rostade kikärtorna vid sidan av och gärna tillsammans med nybakat surdegsbröd.


Kommentar:
Broccolisoppa med rostade kikärtor är en riktig höjdare. Den som vill byter vanligt paprikapulver mot rökt, det ger extra mycket smak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top