Du behöver
- 500 g broccoli färsk eller fryst
- 80 g pancetta i tärningar
- 50 g rågbröd
- smör att steka i
- 25 g smör
- 3 msk vetemjöl
- 2.5 dl mjölk
- 1 dl grädde valfri fetthalt
- 4 dl riven ost (cirka 130 g)
Till servering
matvete nykokt
Gör så här
Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa färsk broccoli och skär den i bitar. Använd även stjälken men skär den i minde bitar. Lägg broccolin i kokande vatten och låt koka i cirka 5 minuter. Skölj sedan i kallt vatten så att kokningen stannar av. Fryst broccoli tinas enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av. Lägg broccolin i en ugnsfast form.
Fräs pancettatärningarna och låt rinna av på hushållspapper.
Riv rågbrödet grovt och fräs smulorna i stekpannan i fettet från fläsket eller i en klick smör.
Smält 25 g smör i en kastrull och rör ner vetemjölet, fräs någon minut. Vispa under omrörning i mjölken och grädden. Låt koka upp och puttra, fortfarande under omrörning tills såsen tjocknar. Vänd i ost-en, vispa och värm tills osten smält helt i såsen.
Strö pancetta och brödsmulor över broccolin och häll över ostsåsen. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills ostsåsen börjat få färg. Servera med matvete.
Broccoligratängen får extra sälta av stekt pancetta.