RECEPT FRÅN IK

Briouats med fetaost

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 150 g fetaost
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 70 g bladspenat
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • salt och svartpeppar
  • 8 st ark filodeg
  • 1 st äggula
  • Till servering

  • 2 dl tjock yoghurt
  • 1 tsk harissa
  • 2 msk finhackad färsk mynta eller bladpersilja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Smula osten på ett fat med en gaffel i mindre bitar.

2

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlöken i en minut tills den fått lite färg. Tillsätt spenat och stek under omrörning i ­någon minut tills den slaknat.

3

Krydda med paprikapulver, chiliflakes, finrivet citronskal och lite salt och peppar. Tillsätt den smulade fetaosten och blanda. Ställ åt sidan.

4

Lägg två ark filodeg på varandra och fördela cirka en fjärdedel av fyllningen längs med degen, lämna lite utrymme i ändarna. Rulla samman till en lång cigarrliknande form. När du rullat halvvägs, vik in ändarna och fortsätt rulla samman. Gör likadant med resten av degen och fyllningen.

5

Lägg över rullarna på papprad ugnsplåt. Pensla med uppvispad äggula och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg och är genomgräddade, cirka 15–20 minuter.

6

Blanda under tiden yoghurten med harissa och finhackade örter, och krydda med salt och peppar. Ringla gärna lite olivolja på toppen. Skär de nygräddade filorullarna i portionsbitar och servera genast med dippsåsen vid sidan av.


Kommentar:
Frasiga briouats är filodeg fylld med fetaost och kryddig spenat. I Marocko använder man sig istället av en deg som heter warka.

Recept