Brioche – limpa och bullar

Du behöver 25 g jäst 1.5 dl mjölk 3 st ägg 570 g vetemjöl drygt 9 dl 0.5 dl strösocker 0.5 tsk salt 200 g...

Tillagningstid: 90 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1.5 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 570 g vetemjöl drygt 9 dl
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 200 g smör rumsvarmt
  • smör till formarna
  • 1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen.

2
Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar.

3
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5–10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt cirka 50 minuter.

4
Briochelimpa Smörj en limpform som rymmer cirka 1 liter. Forma hälften av degen till en limpa och lägg den i formen. Låt jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

5
Portionsbriocher Smörj små veckade formar med lite smör. Skär resten av degen i bitar och rulla till drygt golfbollsstora bullar och lägg dem i formarna. Rulla en bit av degen till små kulor (ungefär stora som spelkulor), gör en fördjupning i de stora bullarna och tryck ner de små kulorna. Tryck till ordentligt, och “limma” eventuellt fast dem med lite uppvispat ägg så att kulorna inte hoppar ut under gräddningen. Låt jäsa övertäckta cirka 45 minuter.

6
Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda de små bullarna i nedre delen av ugnen i 225 grader 8–10 minuter. Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200 grader cirka 35 minuter. Täck med ett bakplåtspapper om toppen börjar få för mycket färg.

7
Tips De knoppiga briochebullarna passar perfekt till en lyxig frukost eller en slät kopp kaffe. Briochelimpan kan du göra allt möjligt gott med. Servera nygräddad i skivor med smör och lite flingsalt, rostad med marmelad, som förrätt tillsammans med anklever, eller briochepudding.


Kommentar:
OBS! Tid 90 min + jästid tillkommer.
1 limpa eller 15 mindre bullar.

Recept ur boken Franska bakverk av Mia Öhrn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top