Du behöver
- 1 tinad hjortstek, ca 900 g
- salt, svartpeppar
- 1–2 pkt bacon
- smör till stekning
- 1 dl portvin eller rödvin
- 5 krossade enbär
- 1 lagerblad
- 4 dl vatten
- 1 tärning mörk oxbuljong
- 2 msk mörk såsredning
- 2 msk grovriven mörk choklad
- Varm svampsallad
- 800 g (sparris-)potatis i stavar
- 250 g morötter i stavar
- 250 g tinade haricots verts
- vatten, salt
- ca 250 g trattkantareller
- smör att steka i, salt, svartpeppar
Gör så här
1
Skiva köttet tvärs över muskeltrådarna i 5 cm tjocka biffar, salta och peppra. Knyt en baconskiva runt varje biff med snittytorna fria.
2
3
Bryn biffarna i het stekpanna med en klick smör. Häll vinet i pannan, lägg i enbär och lagerblad, sätt på lock och sänk till låg värme.
4
5
Låt köttet bräsera i vinet 15–20 minuter. Ta upp köttet, täck med alfolie och dubbel handduk och låt vila 5–10 minuter före servering.
6
7
Sila skyn från stekpannan ner i en kastrull, fyll på med 4 deciliter vatten. Smula i buljong och låt koka upp under lock. Smaka av med salt och peppar, rör i såsredning och låt sjuda 1 minut. Blanda i chokladen.
8
9
Svampsallad
10
Koka rotsakerna 10 minuter i saltat vatten. Tillsätt bönorna efter halva koktiden. Slå bort kokvattnet, låt ånga av.
11
12
Skiva svampen och fräs den på hög värme i stor stekpanna några minuter i smör. Klicka i smör, salta och peppra. Blanda i potatis, morötter och bönor.