Bräserad fylld viltstek med chili och sherry

Du behöver 1 st benfri stek ca 2 kg 100 g färskost t ex kesella 1 msk timjan repad färsk 1.5 tsk salt 1 msk...

Tillagningstid: 90 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 st benfri stek ca 2 kg
  • 100 g färskost t ex kesella
  • 1 msk timjan repad färsk
  • 1.5 tsk salt
  • 1 msk rosépeppar grovstött
  • 10 st svartpeppar vrid
  • 500 g stekfläsk skivat utan svål
  • bomullssnöre krympt
  • smör att bryna i
  • 2 st lagerblad
  • 1 st röd chilifrukt
  • 1 dl sherry eller portvin

Gör så här

1
Rådjur, vildsvin, hjort eller älg fungerar bra. Vanligt nötkött går också. Ytter- eller innanlår är bra styckningsdelar, liksom rostbiff och fransyska. Ansa bort synliga grova hinnor. Snitta in längs hela steken som ett uppochnedvänt Y i genomskärning.

2
Blanda kesella med timjan, salt och pepparsorterna. Bred kryddkesellan inuti steken på de snittade ytorna.

3
Lägg ut fläskskivorna som en tät matta på skärbrädan. Placera steken ovanpå med snittytan upp. Fäst fläskskivorna med tandpetare och sno ihop steken med snöre spiralvis, på cirka 3 centimeters avstånd, och fäst noga innan tandpetarna tas bort.

4
Hetta upp en stor stekpanna med en klick smör på näst högsta värme. Bryn steken ett par minuter på varje sida, till rejält brun färg runt om.

5
Lägg i stekgryta med kryddblad och kluven chili, slå på starkvin och lägg på lock. När vinet kokat upp ska värmen sänkas till låg. Låt bräsera under lock cirka 1 timme, tills stekens innertemperatur är

6
65 grader. Kolla emellanåt att vinet bubblar. Fyll på med hett vatten om vinet kokar torrt. Sila skyn efteråt.

7
Dra från plattan och låt vila under lock minst en halvtimme innan steken försiktigt befrias från snöret och skivas tunt med vass kniv.

8
Tips: Steken kan göras helt klar dagen innan och mikras ljum i plastpåse med vinskyn 5–6 minuter strax före snörborttagning och tranchering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top