RECEPT FRÅN IK

Boxty irländska rakor

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st rå potatis medelstor, mjölig
  • 2 st kokt potatis medelstora
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 st uppvispade ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk smör att steka i
  • 1 msk olja att steka i
  • Tillbehör

  • stekt bacon
  • stekt bacon
  • senap stark

Gör så här

1

Smet  Skala den råa potatis­en och riv den på den grova sidan på rivjärnet. Lägg rivet i en handduk och snurra den till en boll och vrid sedan ur så mycket vätska som möjligt. Mosa den kokta potatisen noga med en gaffel. 

2

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en rymlig bunke. Rör ner den rårivna och den kokta potatisen. Blanda noga. Blanda till sist ner ägg och mjölk.

3

Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelgod värme. Droppa i cirka 1/2 dl smet per raka och stek i 3–4 minuter på varje sida, tills de får en vacker färg och blir frasiga och lite fluffiga. Håll dem varma.

4

Servera stekt bacon eller skinka och senap till efter eget tycke.


Kommentar:
Tips: Har du överblivet potatismos kan det ersätta de kokta potatisarna. Boxty är också väldigt gott med lingonsylt och stekt rimmat fläsk i skivor.

Recept