Du behöver
- 1 st rå potatis medelstor, mjölig
- 2 st kokt potatis medelstora
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 st uppvispade ägg
- 1 dl mjölk
- 1 msk smör att steka i
- 1 msk olja att steka i
Tillbehör
stekt bacon
stekt bacon
senap stark
Gör så här
Smet Skala den råa potatisen och riv den på den grova sidan på rivjärnet. Lägg rivet i en handduk och snurra den till en boll och vrid sedan ur så mycket vätska som möjligt. Mosa den kokta potatisen noga med en gaffel.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en rymlig bunke. Rör ner den rårivna och den kokta potatisen. Blanda noga. Blanda till sist ner ägg och mjölk.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelgod värme. Droppa i cirka 1/2 dl smet per raka och stek i 3–4 minuter på varje sida, tills de får en vacker färg och blir frasiga och lite fluffiga. Håll dem varma.
Servera stekt bacon eller skinka och senap till efter eget tycke.
Tips: Har du överblivet potatismos kan det ersätta de kokta potatisarna. Boxty är också väldigt gott med lingonsylt och stekt rimmat fläsk i skivor.