Du behöver
- 2 dl adukibönor eller bruna bönor
- vatten till kokning
- 1/2-1 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 1 dl riven parmesanost
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 2 msk färsk, hackad timjan
- 2 msk hackad persilja
- Tillbehör:
- 1 huvud färsk vitkål
- gräddfil
- tomater
- gurka
- gott, osötat bröd
Gör så här
1
Lägg bönorna i blöt, gärna kvällen före. Koka bönorna mjuka i nytt vatten cirka 20 minuter. Häll av vattnet. Tillsätt salt, olivolja, ost, vitlök och kryddgrönt. Blanda försiktigt så att en del bönor fortfarande är hela.
2
Dela ett mindre vitkålshuvud i fyra eller sex klyftor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten 4-5 minuter.
3
Servera bönröran med färsk, nykokt vitkål, en klick gräddfil och lite andra färska grönsaker.
Adukibönor är små, mörkt röda bönor som är mycket omtyckta i Kina och Japan. De har en mustig smak och mosar sig lätt vid kokning.
Bönorna anses vara lättsmälta. De finns på hälsokosthyllan i välsorterade butiker.