Boeuf bourguignon, franskt långkok

Du behöver 1.6 kg högrev eller ytterlår av nöt salt och svartpeppar 2 msk smör 2 msk olivolja 3 msk vetemjöl 1 dl vatten 75...


8 portioner

Du behöver

  • 1.6 kg högrev eller ytterlår av nöt
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 75 cl rödvin
  • 5 dl mörk oxbuljong
  • 2 st lagerblad
  • 1 st timjan kvist färsk
  • timjan eller 1 tsk torkad
  • 2 st vitlöksklyftor hackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 g fläsk tärnat
  • 15 st steklök
  • 6 st morötter skivade
  • 6 dl svamp
  • 1 msk smör
  • 15 st syltlökar
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här

1
Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Salta och peppra bitarna och stek dem i en stekpanna i smör och olja i omgångar och lägg över i en gryta.

2

3
Pudra över mjölet och rör om så att mjölet fastnar på bitarna. Vispa ur stekpannan med 1 deciliter vatten och sila ner vätskan i grytan.

4

5
Häll i vin och buljong. Tillsätt lagerblad, timjan, vitlök, tomatpuré, rimmat fläsk, steklök och morötter.

6

7
Sjud under lock i 1 1/2–2 timmar på låg värme. Rör om då och då och se till att grytan inte bränner vid.

8
Skär stora svampar i bitar, små svampar kan vara hela. Stek svampen några minuter i smör.

9

10
När köttet har blivit mjukt, tillsätt syltlök och svamp. Låt sjuda cirka 5 minuter.

11
Strö över persilja och servera, gärna med kokt potatis och vitt bröd.


Kommentar:
Boeuf bourguignon är ett riktigt långkok.
Receptet kommer från boken med just namnet Långkok av Jens Linder.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top