Du behöver
- 1.6 kg högrev eller ytterlår av nöt
- salt och svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 msk olivolja
- 3 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- 75 cl rödvin
- 5 dl mörk oxbuljong
- 2 st lagerblad
- 1 st timjan kvist färsk
- timjan eller 1 tsk torkad
- 2 st vitlöksklyftor hackade
- 2 msk tomatpuré
- 200 g fläsk tärnat
- 15 st steklök
- 6 st morötter skivade
- 6 dl svamp
- 1 msk smör
- 15 st syltlökar
- 1 dl hackad persilja
Gör så här
1
Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Salta och peppra bitarna och stek dem i en stekpanna i smör och olja i omgångar och lägg över i en gryta.
2
3
Pudra över mjölet och rör om så att mjölet fastnar på bitarna. Vispa ur stekpannan med 1 deciliter vatten och sila ner vätskan i grytan.
4
5
Häll i vin och buljong. Tillsätt lagerblad, timjan, vitlök, tomatpuré, rimmat fläsk, steklök och morötter.
6
7
Sjud under lock i 1 1/2–2 timmar på låg värme. Rör om då och då och se till att grytan inte bränner vid.
8
Skär stora svampar i bitar, små svampar kan vara hela. Stek svampen några minuter i smör.
9
10
När köttet har blivit mjukt, tillsätt syltlök och svamp. Låt sjuda cirka 5 minuter.
11
Strö över persilja och servera, gärna med kokt potatis och vitt bröd.
Boeuf bourguignon är ett riktigt långkok.
Receptet kommer från boken med just namnet Långkok av Jens Linder.