Blomkålssoppa med forellrom

Du behöver 0.5 st purjolök smör eller olja till formen 400 g blomkål 4 st vitlöksklyftor olivolja att ringla över 4-5 dl vatten grönsaksbuljongtärning 2...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 st purjolök
  • smör eller olja till formen
  • 400 g blomkål
  • 4 st vitlöksklyftor
  • olivolja att ringla över
  • 4-5 dl vatten
  • grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Till servering

forellrom eller regnbågslaxrom
finhackad purjolök
olivolja att ringla över

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Dela purjolöken på längden, skölj och ansa den. Lägg den i en smord ugnsfast form.

2

Skär blomkålen i två centimeter tjocka skivor och skala vitlöksklyftorna. Lägg blomkål och vitlök i formen och ringla över olivolja. Rosta grönsakerna i ugnen i 20 minuter.

3

Ta ut grönsakerna och lägg över dem i en gryta tillsammans med den mindre mängden vatten, buljongtärning och vispgrädde. Låt alltsammans koka i 5–10 minuter.

4

Ta upp grönsakerna med hålslev och lägg dem i en matberedare med kniven monterad, tillsammans med lite av vätskan. Kör grönsakerna till puré. Häll tillbaka purén i grytan med buljongen.

5

Smaka av med salt och peppar. Späd med eventuellt mer vatten till önskad konsistens. 

6

Servera soppan med rom och finhackad purjo, och ringla över olivolja.

7

Tips: Om soppan inte känns helt slät, mixa den i kastrullen med stavmixer alldeles innan serveringen.

Regnbågslaxrom säljs numera bland andra romsorter i lite större butiker. 


Kommentar:
En krämig soppa blir en fin inledning på middagen, och när blomkål, purjo och vitlök rostas i ugnen får soppan extra mycket smak.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top