Du behöver
- 0.5 st purjolök
- smör eller olja till formen
- 400 g blomkål
- 4 st vitlöksklyftor
- olivolja att ringla över
- 4-5 dl vatten
- grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vispgrädde
- salt och peppar
Till servering
forellrom eller regnbågslaxrom
finhackad purjolök
olivolja att ringla över
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Dela purjolöken på längden, skölj och ansa den. Lägg den i en smord ugnsfast form.
Skär blomkålen i två centimeter tjocka skivor och skala vitlöksklyftorna. Lägg blomkål och vitlök i formen och ringla över olivolja. Rosta grönsakerna i ugnen i 20 minuter.
Ta ut grönsakerna och lägg över dem i en gryta tillsammans med den mindre mängden vatten, buljongtärning och vispgrädde. Låt alltsammans koka i 5–10 minuter.
Ta upp grönsakerna med hålslev och lägg dem i en matberedare med kniven monterad, tillsammans med lite av vätskan. Kör grönsakerna till puré. Häll tillbaka purén i grytan med buljongen.
Smaka av med salt och peppar. Späd med eventuellt mer vatten till önskad konsistens.
Servera soppan med rom och finhackad purjo, och ringla över olivolja.
Tips: Om soppan inte känns helt slät, mixa den i kastrullen med stavmixer alldeles innan serveringen.
Regnbågslaxrom säljs numera bland andra romsorter i lite större butiker.
En krämig soppa blir en fin inledning på middagen, och när blomkål, purjo och vitlök rostas i ugnen får soppan extra mycket smak.