Du behöver
- 1 st blomkålshuvud ca 1 kg
- 4 st färdigkokta rödbetor
- 3-4 st blad grönkål (ca 150 g)
- 4 prt bulgur eller quinoa
- 150 g fetaost
Dressing
1 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
0.5 dl olivolja
1 msk finhackade örter t ex persilja och timjan
1 st vitlöksklyfta finhackad
salt och svartpeppar
Topping
1-2 msk rostade pumpafrön
Gör så här
Dela blomkålen på mitten i två delar. Ta bort blasten och finhacka den ena halvan fint. Skiva den andra halvan i centimetertjocka skivor.
Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och sjud den skivade blomkålen tills den mjuknat men ändå har lite rå kärna kvar, cirka 3 minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten, låt rinna av ordentligt.
Skär rödbetorna i klyftor. Repa loss grönkålen från stjälken och skär den i mindre bitar. Dela osten i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till dressingen. Lägg ner den kokta blomkålen i en bunke och tillsätt dressingen. Blanda ordentligt och tillsätt grönkålen. Vänd runt så att dressingen kommer åt överallt.
Varva finhackad blomkål med rödbetor, dressad blomkål och grönkål och kokt bulgur eller quinoa. Toppa med smulad fetaost och garnera med rostade pumpafrön.
Tips: Variera dressingen genom att tillsätta dijonsenap eller byta ut citron mot vit balsamvinäger eller äppelcidervinäger.
Här serveras blomkålen både kokt och rå i en mättande sallad med rödbetor och fetaost.