Blomkålsgratäng med spenatsallad

Du behöver blomkålshuvud (ca 1 kg) 1 st purjolök 1 st vitlöksklyfta smör till stekning 1 msk vetemjöl 2 dl mjölk 1 dl crème fraîche...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • blomkålshuvud (ca 1 kg)
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • smör till stekning
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g ost t ex
  • cheddarost eller prästost
  • 1 krm muskot malen
  • salt och svartpeppar
  • 1 st påse babyspenat (150 g)
  • 1 dl valnötter
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i mind­re buketter och skiva det som blir kvar av rotstocken i tunna skivor. Dela purjolöken på mitten och skölj i kallt vatten. Skiva tunt. Skala och finhacka vitlöken.

2
Koka upp 2 dl vatten och tillsätt lite salt. Sjud blomkålen i cirka 3–5 minuter tills den mjuknat något, sila bort kokspadet och lägg upp i smord ugnssäker form.

3
Hetta upp smör och stek purjolöken tillsammans med hackad vitlök i cirka 3 minuter tills blandningen mjuknat. Fördela över blomkålen.

4
Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Fräs i en minut och tillsätt sedan mjölk.

5
Vispa så att såsen blir slät och rör till sist ner crème

6
fraiche och riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.

7
Häll såsen över grönsakerna och gratinera högst upp i ugnen, cirka 5–10 minuter tills gratängen fått fin färg. Servera med en sallad på spenatskott och valnötter.

8
Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.


Kommentar:
Gratängen är lika god att göra med broccoli. Det går bra att byta ut den lagrade osten mot en mild krämig ädelost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top