Du behöver
- blomkålshuvud (ca 1 kg)
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta
- smör till stekning
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 1 dl crème fraîche
- 100 g ost t ex
- cheddarost eller prästost
- 1 krm muskot malen
- salt och svartpeppar
- 1 st påse babyspenat (150 g)
- 1 dl valnötter
- 3 msk äppelcidervinäger
- 3 msk olivolja
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i mindre buketter och skiva det som blir kvar av rotstocken i tunna skivor. Dela purjolöken på mitten och skölj i kallt vatten. Skiva tunt. Skala och finhacka vitlöken.
2
Koka upp 2 dl vatten och tillsätt lite salt. Sjud blomkålen i cirka 3–5 minuter tills den mjuknat något, sila bort kokspadet och lägg upp i smord ugnssäker form.
3
Hetta upp smör och stek purjolöken tillsammans med hackad vitlök i cirka 3 minuter tills blandningen mjuknat. Fördela över blomkålen.
4
Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Fräs i en minut och tillsätt sedan mjölk.
5
Vispa så att såsen blir slät och rör till sist ner crème
6
fraiche och riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
7
Häll såsen över grönsakerna och gratinera högst upp i ugnen, cirka 5–10 minuter tills gratängen fått fin färg. Servera med en sallad på spenatskott och valnötter.
8
Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
Gratängen är lika god att göra med broccoli. Det går bra att byta ut den lagrade osten mot en mild krämig ädelost.