Blomkålsgratäng med ädelost

Du behöver 1 st blomkål (ca 1 kg) 1 msk smör 1 st schalottenlök finhackad 3 dl vispgrädde t ex prästost eller cheddar 150 g...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st blomkål (ca 1 kg)
  • 1 msk smör
  • 1 st schalottenlök finhackad
  • 3 dl vispgrädde t ex prästost eller cheddar
  • 150 g lagrad ost , t ex prästost eller cheddar
  • 100 g blåmögelost t ex Saint Agur eller någon annan krämig sort
  • salt och svartpeppar
  • riven muskotnöt

Till servering

rökt skinka
tomatsallad

Gör så här

1

 Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka blomkålen i 5 minuter, låt den rinna av och skär i mindre bitar.

2

Hetta upp smör i en kastrull och mjukstek löken utan att den tar färg i några minuter. Tillsätt grädden och låt den få ett uppkok, sjud i ett par minuter så att den tjocknar. Riv den lagrade osten och smula mögelosten i mindre bitar. Rör ner den rivna osten och smaka av med lite salt, svartpeppar och en nypa riven muskotnöt. 

3

Lägg blomkålen i en ugnssäker form och fördela gratängsåsen över. Toppa med smulad blåmögelost och gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

4

Servera med skinka och en god sallad med tomat, rödlök, färska örter och vinägrett.

5

Tips: Byt ut skinkan mot knaperstekt varmrökt fläsk att toppa gratängen med. Det är också gott att smörsteka skivad purjolök och blanda ner i gratängen.


Kommentar:
Ädelost ger smak åt den krämiga blomkålsgratängen. Servera den med skinka och tomatsallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top