Blåmusslor med örtsmör

Musslor är snabblagad lyxmat. De här kokas med vitt vin och gratineras sedan med örtsmör.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st nät blåmusslor
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin

Örtsmör

0.5 dl finhackad persilja
2 st vitlöksklyftor
50 g smör
2 msk olivolja
50 g parmesanost
salt och svartpeppar

Till servering

baguette

Gör så här

1

Sätt ugnen på grillvärme. Lägg musslorna i en rejäl bunke med iskallt vatten, skrubba och tvätta rent musslorna med en rotfruktsborste. Använd en liten kniv och dra bort skäggtussen som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.

2

Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Fräs lök och vitlök utan att det tar färg i ett par minuter.

3

Häll i musslorna och vinet, låt allt få ett uppkok och sätt på locket. Koka musslorna under lock i 5–8 minuter, ­eller tills de öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig. Sila bort spadet, men spara det gärna, se tips.

4

Örtsmör Blanda samman alla ingredienser till örtsmöret med en gaffel på ett fat.

5

Ta loss övre skaldelen på varje mussla och släng den, lägg ut musslorna i sin skaldel på en plåt. Toppa med örtsmöret och gratinera högt upp i ugnen i cirka 5 minuter tills smöret smält och det fått lite färg. Servera genast med bröd.

6

Tips: Den goda fonden som bildas när musslorna kokas är perfekt att använda i en soppa eller i en sås till fisk.


Kommentar:
Musslor är snabblagad prisvärd lyxmat. De här kokas med vitt vin och
gratineras sedan med örtsmör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top