Blåmusslor med chili & ingefära

Du behöver 2 kg färska blåmusslor två nät 4 st schalottenlök 2 st vitlöksklyftor 1 st ingefära tumstor bit 2 st citrongräs 1 st röd...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg färska blåmusslor två nät
  • 4 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st ingefära tumstor bit
  • 2 st citrongräs
  • 1 st röd chili
  • 1 msk olivolja
  • 1 st lime
  • 400 g kokosmjölk 1 burk
  • 3 dl vitt vin torrt
  • 2 dl crème fraîche
  • nypa färsk koriander en kruka
  • 1 salt

Gör så här

1

Skölj musslorna under rinnande vatten, skrapa dem och dra bort eventuellt skägg på sidorna. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem lätt mot diskbänken. 

2

Skala och grovhacka lök, vitlök och ingefära. Grovhacka citrongräsen och chilin. Fräs allt några minuter i oljan i en stor gryta utan att det tar färg.

3

Riv limeskalet fint och tillsätt till fräset tillsammans med kokosmjölk och vin. Koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock tills de öppnar sig, cirka 3–5 minuter.

4

Lyft upp musslorna och håll dem varma. Sila såsen, och häll tillbaka i kastrullen, tillsätt crème fraîche. Låt koka ihop och reducera i ett par minuter. Smaka av med salt och mixa gärna såsen lite skummig med mixerstav.

5

Fördela musslorna i tallrikar och häll såsen över. Strö över koriander och servera gärna med ett gott bröd.

6

Tips  Såsen behöver inte silas, men lägg i så fall i citrongräsen i större bitar och plocka bort dem vid servering, då de är ganska träiga.


Kommentar:
Blåmusslor är god, prisvärd, miljösmart mat som går snabbt att tillaga. Det finns alltså inga ursäkter för att inte ställa till med middagsbjudning!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top