RECEPT FRÅN IK

Blåbärssoppa med mandelklimp

Klimp är lite av livets bästa, enligt Lotta Lundgren.

Foto: Emma Shevtzoff

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g blåbär
  • 1 l vatten + 1 dl
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • Klimp

  • 6 st bittermandlar
  • 50 g smör
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 5.5 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 st äggulor

Gör så här

1

Värm vatten och socker i en kastrull tills det löser sig. Tillsätt rensade blåbär och sjud 4 minuter.

2

Rör ut majsstärkelsen i den återstående dl vatten och tillsätt. Mixa soppan slät.

3

Skålla och skala bittermandlarna.

4

Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och tillsätt mjölken lite i taget och under vispning. Sjud på låg värme, ca 15 minuter.

5

Tillsätt riven bittermandel, socker, salt och äggulor. Fortsätt sjuda tills blandningen tjocknat, ca 7 minuter.

6

Skölj ur en liten form med kallt vatten, häll i klimpen och låt svalna i formen.

7

Servera soppan kall eller ljummen med en oblyg klick mandelklimp i mitten.


Recept // Fler blåbärrecept