Blåbärskaka med limoncello

Du behöver 200 g smör 4 st ägg 3 dl strösocker 1 st citron 6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver 3 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
15 bitar

Du behöver

  • 200 g smör
  • 4 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 st citron
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl blåbär
  • 30 g pistaschkärnor

Limoncelloglasyr

3 dl florsocker
3 msk limoncello

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Klä en liten långpanna, cirka 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper. Vispa ägg och strösocker med elvisp i en bunke tills de blir riktigt fluffiga – ge dem gärna 4–5 minuter.

2

Blanda i smöret och citronskalet och blanda väl med slev eller slickepott. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål och sikta sedan ner blandningen i bunken. Vänd ner försiktigt. Blanda i blåbären.

3

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr när du sticker den i kakan. Lyft kakan ur formen med hjälp av bakplåtspapperet, lägg papperet med kakan på ett galler och låt svalna med formen ovanpå.

4

Blanda ihop florsockret med limoncellon. Hacka pistaschnötterna. Skär kakan i rutor och ringla över glasyren. Strö över pistaschhacket. Låt glasyren stelna innan du serverar.

5

Tips: För mer barnvänlig kaka, ersätt limoncellon med färskpressad citronsaft i glasyren.


Kommentar:
Vi toppar den goda blåbärskakan med en glasyr med limoncello, den italienska citronlikören, som ger kakan en vuxen touch.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top