Du behöver
- 200 g smör
- 4 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1 st citron
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 3 dl blåbär
- 30 g pistaschkärnor
Limoncelloglasyr
3 dl florsocker
3 msk limoncello
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Klä en liten långpanna, cirka 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper. Vispa ägg och strösocker med elvisp i en bunke tills de blir riktigt fluffiga – ge dem gärna 4–5 minuter.
Blanda i smöret och citronskalet och blanda väl med slev eller slickepott. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål och sikta sedan ner blandningen i bunken. Vänd ner försiktigt. Blanda i blåbären.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr när du sticker den i kakan. Lyft kakan ur formen med hjälp av bakplåtspapperet, lägg papperet med kakan på ett galler och låt svalna med formen ovanpå.
Blanda ihop florsockret med limoncellon. Hacka pistaschnötterna. Skär kakan i rutor och ringla över glasyren. Strö över pistaschhacket. Låt glasyren stelna innan du serverar.
Tips: För mer barnvänlig kaka, ersätt limoncellon med färskpressad citronsaft i glasyren.
Vi toppar den goda blåbärskakan med en glasyr med limoncello, den italienska citronlikören, som ger kakan en vuxen touch.