RECEPT FRÅN IK

Blåbärskaka med limoncello

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 45 minuter
15 bitar

Du behöver

  • 200 g smör
  • 4 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 st citron
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl blåbär
  • 30 g pistaschkärnor
  • Limoncelloglasyr

  • 3 dl florsocker
  • 3 msk limoncello

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Klä en liten långpanna, cirka 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper. Vispa ägg och strösocker med elvisp i en bunke tills de blir riktigt fluffiga – ge dem gärna 4–5 minuter.

2

Blanda i smöret och citronskalet och blanda väl med slev eller slickepott. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål och sikta sedan ner blandningen i bunken. Vänd ner försiktigt. Blanda i blåbären.

3

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr när du sticker den i kakan. Lyft kakan ur formen med hjälp av bakplåtspapperet, lägg papperet med kakan på ett galler och låt svalna med formen ovanpå.

4

Blanda ihop florsockret med limoncellon. Hacka pistaschnötterna. Skär kakan i rutor och ringla över glasyren. Strö över pistaschhacket. Låt glasyren stelna innan du serverar.

5

Tips: För mer barnvänlig kaka, ersätt limoncellon med färskpressad citronsaft i glasyren.


Kommentar:
Vi toppar den goda blåbärskakan med en glasyr med limoncello, den italienska citronlikören, som ger kakan en vuxen touch.

Recept