Du behöver
- 2 msk olivolja
- 2 tsk ingefära fint riven
- 3 st vitlöksklyftor fint rivna
- 1 st röd chili urkärnad, finhackad
- 200 g julskinka strimlad
- 1 tsk honung
- 1 msk ljus soja
- 0.5 st gurka
- 1 msk ättika
- 2 msk socker
- 3 msk vatten
- 2 st morötter skalade
- 2 tsk sesamolja
- 2 tsk sesamfrön
- 200 g färsk spenat
- 2 st salladslökar fint skivade
- 4 dl ris nykokt klibbigt
- 180 g böngroddar blancherade
- kimchi
- 4 st ägg stekta
- gochujang (koreansk chilisås)
Gör så här
Blanda oljan, hälften av ingefäran, vitlök och hälften av chilin och vänd ner skinkan. Låt dra. Innan servering: Stek strimlorna hastigt i het panna tills de får färg. Vänd ner honung och hälften av sojan.
Längshyvla gurkan. Blanda ättika, socker, vatten och resten av chilin i en skål, vänd ner gurkan, låt stå minst 10 minuter.
Dela morötterna på mitten och strimla tändstickstunt. Fräs i sesamolja tills de mjuknar något. Tillsätt resten av ingefäran och fräs lite till. Lyft morötterna ur pannan, blanda med sesamfrön.
Lägg spenat och salladslök i pannan. Låt mjukna på svag värme. Droppa över resten av sojan.
Lägg ris i fyra skålar. Lägg skinka, gurka, morötter, spenat, groddar och kimchi runtomt. Toppa med ägg och chilisås.
Bibimbap är en koreansk rätt som består av ris, olika grönsaker, stekt ägg och en het och god chilisås. Allt serveras uppdelat i en skål och blandas sedan av den som äter.