RECEPT FRÅN IK

Banh mi-mackor med fläskkarré

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Karamelliserad karré

  • 1 kg hel fläskkarré
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk risvinäger
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 0.5 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk vatten
  • Picklade grönsaker

  • 350 g morötter rädisa, rättika eller kålrabbi
  • 2 dl vatten
  • 2 dl risvinäger
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • Tillbehör

  • 2 st baguetter
  • strimlad salladslök
  • gurka skuren i skivor på längden
  • färsk koriander och/eller mynta
  • srirachasås
  • hoisinsås
  • sesammajonnäs från förrätten eller vanlig majonnäs

Gör så här

1

Karamelliserad karré Blanda fisksås, soja, risvinäger och sesamolja. Riv vitlöken och rör ner tillsammans med inge­färan. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, häll marinaden över köttet och förslut väl. Låt marinera i 1 timme. Vänd köttet efter halva tiden.

2

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg köttet i en ugnsform och stek i 1 1/2 timme.

3

Rör ut sirap i vatten och pensla köttet. Stek köttet i ytterligare 30 minuter och pensla köttet ett par gånger till under tiden. Låt köttet svalna.

4

Picklade grönsaker Koka upp vatten, vinäger, salt och socker och låt lagen svalna helt. Skär grönsakerna i tunna stavar ­eller i skivor. Häll lagen över och låt stå i en timme. Grön­sakerna håller sig i kylen i cirka två veckor.

5

Skär köttet i tunna skivor och ställ fram tillsammans med tillbehören. Låt alla bygga sin egen banh mi-macka genom att fylla baguetter med kött, grönsaker och såser.

6

Tips  Överblivet kött är gott att ha i en nudelsallad.


Kommentar:
Låt var och en komponera sin egen vietnamesiska banh mi-macka med smakrik karamelliserad karré, söt­syrliga picklade grönsaker, aromatiska örter och sås efter smak.

Recept