Bakade lökar med krämigt ris

Du behöver 1 st vitlöksklyftor 100 g svamp t ex skogs- champinjoner 1 msk smör 0,5 dl vitt vin 1 dl crème fraîche 1 tsk...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st vitlöksklyftor
  • 100 g svamp t ex skogs- champinjoner
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl Parmesan-ost riven
  • 2 dl kokt ris
  • 0,5 dl hasselnötter hackade
  • 2 msk citrontimjan fint hackad
  • 1 msk olivolja
  • 4 st gul lök stora

Gör så här

1

Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, koka de oskalade lökarna i cirka 15–20 minuter eller tills de känns mjuka inuti om du använder en potatissticka. Låt rinna av och svalna så pass att du kan hantera dem. 

 

2

Värm ugnen till 200 grader. Skala lökarna, skär av toppen och gröp försiktigt ut innanmätet med en tesked. Spara de två–tre yttersta lagren på löken (beroende på hur mjuka lagren är). Täck eventuella hål i botten med en lökbit och ställ lökarna i en ugnsform. 

 

3

Hacka en deciliter av de urgröpta lökbitarna och spara resten till någon annan rätt. Finhacka vitlöken och svampen och fräs dem tillsammans med lökhacket i smöret. Rör i vitt vin, crème fraîche, och senap och koka upp. Vänd ner parmesan och ris, hasselnötter och timjan. 

 

4

Fyll lökarna med risblandningen och pensla dem runt om med olivolja. Ugnsbaka dem i 20 minuter. Servera med en god tomat- och olivsallad. 

 

 

 

 

 


Kommentar:
Tips Hittar du inte citrontimjan går det bra med vanlig timjan. Lägg då gärna till finrivet skal av 1/2 citron i fyllningen. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top