Bakad färskpotatis med vitlök och örter

Du behöver 1 kg färskpotatisar 50 g smör 0.5 dl olivolja vitlöksklyftor hela med skal salt & peppar Till servering entrecôte eller ryggbiff, fläskkotlett eller...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg färskpotatisar
  • 50 g smör
  • 0.5 dl olivolja
  • vitlöksklyftor hela med skal
  • salt & peppar

Till servering

entrecôte eller ryggbiff, fläskkotlett eller kycklingfilé

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten. Skölj och skrubba potatisen noga. Koka potatisen i cirka 10 minuter tills den är nästan genomkokt, den ska fortfarande ha en rå kärna. 

2

Bryn smöret tills det får en fin gyllenbrun färg. Blanda potatisen med brynt smör, olja, vitlök, rosmarin, salt och peppar på en plåt med kanter. 

3

Sätt plåten i mitten av ugnen och baka cirka 20 minuter tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Platta till varje potatis lite med en sked och baka ytterligare 10 minuter. Det här gör potatisen extra krispig och god i konsistensen.

4

Servera potatisen med till exempel nystekt biff och en god tomatsallad med vinägrett.

5

Tips Det här receptet passar förstås också utmärkt att göra på överbliven kokt potatis.


Kommentar:
Baka potatisen i ugn tills den blir alldeles krispig. En snabb sås på crème fraîche smaksatt med finhackad dragon, persilja och lite dijonsenap passar perfekt till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top