Bakad rotselleri senapsgriljerad

Genom att bakas innanför ett salt och kryddigt degskal blir rotsellerin jämnt tillagad och drar åt sig god sälta och smak. Recept av Årets kock 2016 Jimmi Eriksson.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

Saltdeg

2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk kryddpeppar
1 msk kummin
1 msk fänkålsfrö
1 dl vatten
1 msk matolja
800 g rotselleri

Griljering

2 msk grovkornig senap
2 msk dijonsenap
2 st äggulor
1 dl pankoströbröd
grovkornig senap till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Saltdeg: Blanda mjöl, salt och kryddor i en degblandare och häll på vatten försiktigt till en fast deg. Tillsätt sedan olja, den gör degen smidig.

3

Kavla ut degen till ett centimetertjockt lager.

4

Tvätta och ansa rotsellerin och lägg den mitt på degen. Vik upp degen så att den täcker rotsellerin helt.

5

Lägg över på en papprad plåt och baka i ugnen i 1 1/2 timme. Känn efter med provsticka så att rotsellerin är genombakad.

6

Ta den inbakade rotsellerin ur ugnen och skala av degskalet med hjälp av en kniv. Höj ugnsvärmen till 200 grader.

7

Griljering: Blanda senap och äggulor och pensla det på rotsellerin. Strö pankoströbröd över och baka den i ugnen,  10–15 minuter tills griljeringen fått fin färg. Låt svalna.

8

Servera sellerin skivad med grovkornig senap till.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top