RECEPT FRÅN IK

Bakad rotselleri med brynt smör

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st hel rotselleri
  • 1 msk rapsolja
  • flingsalt
  • 1 dl puylinser
  • 1 st schalottenlök
  • 250 g skogschampinjoner
  • salt och svartpeppar
  • 200 g grönkål
  • 50 g smör
  • 0.5 st citron
  • 1 st äpple
  • 1 dl lingon
  • 1 msk finhackade örter
  • potatismos till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Borsta rotsellerin ren från jord under kallt vatten.

2

Gnid in den med olja, lägg i en form och krydda med lite salt. Ugnsbaka i 1–2 timmar eller tills den är helt mjuk. Låt svalna något innan den skärs i klyftor.

3

Koka under tiden linserna enligt anvisning på förpackningen.

4

Skala och finhacka löken och rensa och kvarta svampen. Hetta upp 1 matsked rapsolja i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt svampen och fräs tills vätskan kokat bort och svampen fått fin färg. Krydda med lite salt och peppar. Ta upp och lägg över på ett fat.

5

Repa kålen från stjälkarna och skär i grova bitar. Skölj och torka i handduk.

6

Stek kålen i stekpanna med någon matsked olja tills den blivit frasig och fått lite färg. Krydda med salt och peppar, tillsätt kokta linser och blanda i den stekta svampen.

7

Bryn smöret i en kastrull tills det fått en nötaktig doft och fin färg, tillsätt hälften av citronsaften. Skiva äpplet tunt, pressa över resten av citronsaften så att det inte mörknar.

8

Lägg upp kål, svamp och linser varvat med skivat äpple och lingon. Servera med ugnsbakad rotselleri i klyftor. Ringla det brynta smöret över sellerin. Toppa med finhackade örter och lite salt och peppar. Servera gärna med potatismos.

9

Tips: Blanda gärna grönkålen med purpurkål eller svartkål.


Kommentar:
Rotselleri som rostas hel i ugn under lång tid får en fantastisk smak. Perfekt serverad med brynt smör, rostad kål, svamp, linser och äpple.

Recept