Du behöver
- 500 g ricottaost
- ägg
- 2 dl grädde
- 1 krm salt
- 100 g riven gratängost
- 1 msk smör
Till servering
100 g cocktailtomater
1 msk olivolja
4 skiva lufttorkad skinka
basilikablad
flingsalt och nymald svartpeppar
flagad parmesan
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ricotta, ägg, grädde och salt i en bunke. Blanda i den rivna osten.
Häll smeten i en smord stekpanna eller form som tål ugnsvärme. Sätt pannan på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda cirka 30 minuter eller tills smeten stannat och fått fin färg.
Fräs tomaterna i oljan cirka 5 minuter.
Toppa den bakade ricottan med tomater, parmaskinka och basilikablad. Salta och peppra. Servera den gärna med flagad parmesan.
Den som vill kan servera den lyxiga bakade ricottan med gröna blad.