Bakad choklad med kolaglass

Du behöver Kolaglass 1 st vaniljstång 4 dl standardmjölk 3 dl vispgrädde 1.5 dl strösocker 6 st äggulor 1.5 dl karamelliserad mjölk (dulce de leche)...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

Kolaglass

1 st vaniljstång
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
6 st äggulor
1.5 dl karamelliserad mjölk (dulce de leche) eller god kolasås
0.5 msk flingsalt

Bakad kaffechoklad

100 g smör + extra till formarna
100 g mörk choklad 70%
1 msk snabbkaffepulver + 1 tsk kokande vatten
2 st ägg hela
2 st äggulor
0.5 dl florsocker
0.5 dl vetemjöl

Gör så här

1

Kolaglass Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde och koka upp. Ta av från värmen och låt svalna. Vispa socker och äggulor riktigt fluffigt med elvisp, det tar ett par minuter.

2

Häll äggblandningen i en ren kastrull och sila ner gräddmjölken medan du vispar. Ställ på medelvarm platta och låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknar och når en temperatur på 85 grader. Låt den inte koka! Sila ner i en bunke och ställ i vattenbad eller is att svalna snabbt. Plasta in och kyl i ett par timmar, helst över natten. 

3

Kör smeten i glassmaskin tills den tjocknat ordentligt. Blanda under tiden kolan med salt. Häll glassen i en form som tål frysen och vänd slarvigt ner kolasåsen. Frys i minst ett par timmar, gärna över natten.

4

Bakad kaffechoklad Värm ugn-en till 200 grader. Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från värmen. Tillsätt chokladen i bitar och rör tills allt smält. Rör ut kaffepulvret i 1 tsk kokande vatten och blanda ner i chokladen. Smörj 4 portionsformar med smör.

5

Vispa äggen och äggulorna skummiga och fluffiga tillsammans med florsockret. Blanda i chokladkrämen och sikta sedan i mjölet. Blanda ordentligt och häll smeten i formarna. Baka i ugnen i cirka 8–10 minuter, smeten ska fortfarande vara lite lös i mitten.

6

Låt svalna något och stjälp om du vill upp den bakade chokladen på tallriken genom att knacka lätt på den uppochnedvända formen. Servera med glassen.


Kommentar:
Du kan förstås köpa färdig vaniljglass, men den hemgjorda glassen i kombination med den salta kolan är värd ansträngningen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top