Baka till far – Mandelmanns Rödbetstårta med chokladkräm

Du behöver 175 g smör 2 st rödbetor rivna, ca 150 g 4 st ägg 3 dl socker 0,5 dl mjölk 5 dl vetemjöl 3...

Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 175 g smör
  • 2 st rödbetor rivna, ca 150 g
  • 4 st ägg
  • 3 dl socker
  • 0,5 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakaopulver
  • 1 msk bakpulver
  • 2 krm salt

Chokladkräm

200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde

Glasyr

150 g smör
6 dl florsocker
3 dl färskost
1-4 msk saft från de rivna rödbetorna

Gör så här

1

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund form, 20 cm i diameter. 

2

Smält smöret i en kastrull, låt svalna. Skala och finriv rödbetorna, det behövs 2 dl. Lägg det rivna i en sil, pressa ur saften och spara.

3

Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret och mjölken. 

4

Blanda resten av ingredienserna till kakbottnen i en annan bunke, häll i äggsmeten och rör ihop. Vänd ner de rivna rödbetorna.

5

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 50–60 min. Prova med en sticka. Låt svalna något innan du stjälper upp kakan på galler.

6

Chokladkräm. Hacka chokladen. Värm grädden på svag värme, ta av från spisen och blanda ner chokladen. Rör tills chokladen löst sig.

7

Skär kakan i tre bottnar. Bred chokladkräm mellan bottnarna.

8

Glasyr Vispa smör och florsocker till en fluffig och slät smet. Vispa i färskosten, droppa i rödbetssaften och blanda till en slät kräm igen. Bred och spritsa ut glasyren på tårtan. Toppa med lite riven choklad och pudra över kakaopulver.


Kommentar:
Tårta ur Marie och Gustav Mandelmanns dessertbok “Mandelmanns söta”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top