RECEPT FRÅN IK

Baka glutenfritt: Clafoutis med plommon

Clafoutis är en fransk variant på ugnspannkaka med mandelmjöl i. Glutenfri och god! Servera den ljummen och nygjord tillsammans med en klick vispad grädde.

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Extra tid: 45 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 500 g plommon
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • Mandelmjölsmet

  • 2 st bittermandlar
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2.5 dl mjölk
  • mandelspån
  • Servering

  • Vispad grädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och dela plommonen i bitar.

2

Lägg plommonbitarna i en smord ugnsfast form. Klicka på smöret och strö på socker.

3

Ugnsbaka plommonen i mitten av ugnen i 15 minuter.

4

Mandelmjölsmet Riv mandlarna fint på ett rivjärn. Vispa ihop ägg och socker i en bunke med en handvisp. Tillsätt bittermandel, mandelmjöl, salt och mjölk, vispa lite till.

5

Häll blandningen över plommonen och strö på mandelspån. Grädda i ytterligare 30 minuter så att kakan får färg.

6

Servering Strö över lite socker och servera kakan med vispad grädde.


Recept // Fler plommonrecept