RECEPT FRÅN IK

Aubergineröra ur boken Al dente

Foto: karolina olson

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 st auberginer
  • 0,5 dl solrosolja
  • havssalt
  • 10 st oliver
  • 0,5 st rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk bladpersilja finhackad
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 3 msk strösocker
  • 1 krm chiliflakes
  • 5 st basilikablad

Gör så här

1

Skala auberginerna om du vill. Skär dem i ca 2 cm stora tärningar. Hetta upp oljan i en panna och stek tärningarna i omgångar tills de är gyllenbruna. Du kan behöva hälla i lite mer olja under stekningen då auberginen suger åt sig mycket. 

2

Låt auberginetärningarna rinna av i ett durkslag. Lägg upp dem på ett serveringsfat och salta medan de fortfarande är varma.

3

Kärna ur och dela oliverna i två delar. Hacka rödlök och vitlök. Blanda allt med aubergine och persilja.

4

Värm vinäger, vatten och strösocker i en kastrull tills sockret har smält och vätskan har börjat reduceras. (Du kan med fördel använda 2 msk balsamvinäger istället, om du vill.) Blanda med grönsakerna och smaksätt med chiliflakes. Riv ner färsk basilika med händerna. Rör om försiktigt. Smaka av med salt och mer kryddor om det behövs.


Recept