Du behöver
- 300 g cocktailtomater
- 4-5 st vitlöksklyftor
- 0,5 st citron färskpressad saft
- 3-4 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 1 msk strösocker
- 2 st aubergine stora
- peppar
Topping
1 burk kikärtor sköljda
2 st vitlöksklyftor pressade
150 g fetaost grovsmulad
2 msk olivolja
salt, peppar
Servering och garnering
4-5 msk finhackade färska örter
1 dl olivolja
kvistar oregano
2 dl crème fraîche
grön sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg tomater och vitlök i en långpanna, gärna med bakplåtspapper. Droppa över citronsaften och hälften av oljan. Salta. Strö över sockret. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Dela auberginerna. Skär aubergineköttet med en liten vass kniv i ett rutmönster ända ner till skalet utan att skada det. Lägg auberginehalvorna på tomatbädden. Pensla med resten av oljan. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Topping Mät upp avrunna kikärtor, vitlök och fetaost i en bunke. Ringla över oljan, salta och peppra. Blanda försiktigt.
Fördela blandningen över auberginerna. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Baka auberginerna i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fin färg.
Servering och garnering Blanda örter och olja. Ringla hälften av örtoljan över auberginerna. Toppa med oreganokvistar. Servera med resten av örtoljan, crème fraiche och sallad.