Auberginer i ugn med kikärtor & feta

Du behöver 300 g cocktailtomater 4-5 st vitlöksklyftor 0,5 st citron färskpressad saft 3-4 msk olivolja 1 tsk flingsalt 1 msk strösocker 2 st aubergine...

Tillagningstid: 80 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g cocktailtomater
  • 4-5 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st citron färskpressad saft
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk strösocker
  • 2 st aubergine stora
  • peppar

Topping

1 burk kikärtor sköljda
2 st vitlöksklyftor pressade
150 g fetaost grovsmulad
2 msk olivolja
salt, peppar

Servering och garnering

4-5 msk finhackade färska örter
1 dl olivolja
kvistar oregano
2 dl crème fraîche
grön sallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg tomater och vitlök i en långpanna, gärna med bakplåtspapper. Droppa över citronsaften och hälften av oljan. Salta. Strö över sockret. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 15 minuter. 

2

Dela auberginerna. Skär aubergineköttet med en liten vass kniv i ett rutmönster ända ner till skalet utan att skada det. Lägg auberginehalvorna på tomatbädden. Pensla med rest­en av oljan. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 

3

Topping Mät upp avrunna kik­ärtor, vitlök och fetaost i en bunke. Ringla över oljan, salta och peppra. Blanda försiktigt. 

4

Fördela blandningen över auberginerna. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Baka auberginerna i mitten av ugn­en ca 15 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fin färg. 

5

Servering och garnering Blanda örter och olja. Ringla hälften av örtoljan över auberginerna. Toppa med oreganokvistar. Servera med resten av ört­oljan, crème fraiche och sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top