RECEPT FRÅN IK

Asiatisk makrill med grönsaker

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Asiatisk sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • finrivet skal från 1 lime
  • 1 msk pressad lime
  • salt och peppar
  • Stekta grönsaker

  • 250 g broccoli
  • morötter
  • 100 g sockerärter
  • rapsolja att steka i
  • salt
  • sesamfrön
  • Stekt makrill

  • 400 g makrillfilé
  • smör att steka i
  • salt

Gör så här

1

Asiatisk sås Blanda japansk soja, sesamolja, limeskal och pressad lime, och smaka av med salt och peppar.

2

Stekta grönsaker Skär bort den yttersta delen av broccolin, dela resten i 2 centimeter tjocka skivor. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Stek broccoli, morot och socker­ärter i omgångar i rapsolja i het stekpanna, salta. Strö på sesamfrön.

3

Stekt makrill Stek makrillen ett par minuter per sida i smör i het stekpanna. Salta.

4

Servera den nystekta mak­rillen med basmatiris, asiatisk sås och stekta grönsaker.


Kommentar:
Den feta makrillen passar bra med asiatiska smaker som japansk soja, sesamolja och lime. Servera med stekta grönsaker och ris.

Recept