RECEPT FRÅN IK

Aprikospaj med farinsocker

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 35 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 burk aprikoser
  • 1 dl ströbröd
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl brunt farinsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • en nypa salt
  • 100 g kallt smör gärna fryst
  • Servering

  • vaniljsås vispad grädde eller glass

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Låt aprikoserna rinna av ordentligt i ett durkslag.

3

Lägg ut aprikoserna i en smord pajform. Blanda ströbröd, socker, brunt farinsocker, vetemjöl och salt i en bunke och strö det ovanpå aprikoserna.

4

Hyvla smöret och lägg det ovanpå pajen. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter.

5

Servera pajen med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

6

Frys smöret i några timmar så är det mycket enklare att hyvla. Pajen kan göras dagen innan och är god både rumstempererad och kylskåpskall.


Kommentar:
Aprikoser på burk är jättegott i paj, det är något med den lite bittra smaken som gör den enkla pajen till något alldeles extra.

Recept