Du behöver
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 dl ättiksprit 12
- 0.5 dl vatten
- 1 msk madeiravin eller sherry
- 1 st matjessillfil burk
- 1 st äpple rött svenskt
- 2 msk gräslök finskuren
- pumpernickel
- smör till bredning
- mangoldblad cirka 20 små
Gör så här
1
Koka upp socker, ättika och vatten, rör tills sockret lösts och dra från plattan. Blanda i vinet, låt lagen svalna.
2
Slå bort lagen från matjes-sillen, låt sillen rinna av ordentligt. Skär den i tunna strimlor tvärsöver filéerna. Blanda ner i den kalla lagen. Tvätta äpplena och tag ur kärnhuset, lättast med äppelpipa. Skiva och tärna äpplena ungefär halvcentimeterstort. Vänd ner med gräs-löken i den nya sillagen. Håller en vecka i kylen.
3
Servering Skilj pumpernicklarna med bred kniv, smöra och grunda varje skiva med mangoldblad. Fördela sillsallad på bröden.