RECEPT FRÅN IK

Äppelpaj med kolasås

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 40 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 dl iskallt vatten
  • Fyllning

  • 5 st äpplen
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk smält smör
  • 3-4 msk florsocker
  • 1 st ägg uppvispat
  • 1 msk strösocker
  • Till garnering

  • malen kanel
  • Kolasås

  • 2.5 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • flingsalt

Gör så här

1

Mixa ihop mjöl och socker i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt smöret, skuret i tärningar, och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila kallt 30 minuter.

2

Fyllning: Skär äpplena i klyftor och skär bort kärnhusen. Skiva klyftorna. Ringla över citronsaft.

3

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut mot kanterna till en rund pajbotten, den ska vara 10–12 centimeter större i diameter än formen den ska gräddas i. Lägg över i en form, cirka 22 centimeter i diameter. Lägg äppelskivorna tätt i pajen. Pensla dem med smöret och sikta över hälften av florsockret.

4

Vik upp degkanten över äpplena och pensla den med ägget. Strö strösocker på degkanten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, cirka 30 minuter. Låt svalna och pudra resten av florsockret och lite kanel över äppelfyllningen.

5

Kolasås Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, cirka 10 minuter.

6

Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Smaka av såsen med flingsalt. Servera varm eller kall till pajen.


Kommentar:
Äppelpaj smakar gudomligt med kolasås smaksatt med lite flingsalt. Såsen kan serveras både varm och kall.

Recept