Du behöver
- 5 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 200 g kylskåpskallt smör
- 1 dl iskallt vatten
Fyllning
5 st äpplen
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk smält smör
3-4 msk florsocker
1 st ägg uppvispat
1 msk strösocker
Till garnering
malen kanel
Kolasås
2.5 dl grädde
3 msk socker
0.5 dl ljus sirap
1 msk smör
flingsalt
Gör så här
Mixa ihop mjöl och socker i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt smöret, skuret i tärningar, och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och låt vila kallt 30 minuter.
Fyllning: Skär äpplena i klyftor och skär bort kärnhusen. Skiva klyftorna. Ringla över citronsaft.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut mot kanterna till en rund pajbotten, den ska vara 10–12 centimeter större i diameter än formen den ska gräddas i. Lägg över i en form, cirka 22 centimeter i diameter. Lägg äppelskivorna tätt i pajen. Pensla dem med smöret och sikta över hälften av florsockret.
Vik upp degkanten över äpplena och pensla den med ägget. Strö strösocker på degkanten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, cirka 30 minuter. Låt svalna och pudra resten av florsockret och lite kanel över äppelfyllningen.
Kolasås Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska stark värme, utan lock, tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, cirka 10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Smaka av såsen med flingsalt. Servera varm eller kall till pajen.
Äppelpaj smakar gudomligt med kolasås smaksatt med lite flingsalt. Såsen kan serveras både varm och kall.