Du behöver
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk iskallt vatten
Fyllning
100 g smör rumstempererat
2.5 dl strösocker
2 st ägg
100 g hasselnötter
4 st svenska äpplen
Till servering
vaniljsås eller grädde eller glass
Gör så här
Mixa smör och vetemjöl i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder.
Tryck ut degen i 6 portionsformar. Ställ dem kallt i 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör och socker med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa lite till.
Mal nötterna i en mandelkvarn eller i en matberedare. Riv äpplena grovt, med skalet kvar, på ett rivjärn. Rör ner nötterna och det rivna äpplet i äggsmeten.
Bred ut smeten i pajskalen och grädda pajerna i mitten av ugnen i 35–40 minuter.
Servera pajerna rumstempererade tillsammans med vaniljsås, vispad grädde eller glass.
Prova den här äppelpajen som får härlig höstig smak av hasselnötter.