RECEPT FRÅN IK

Äppelmazarin med råkräm

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 0.5 msk kardemumma grovkrossad
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk kallt vatten
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 1.5 dl kokosflingor + lite extra
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 2 st ägg
  • 3 st äpplen t ex transparent blanche
  • 1 dl aprikosmarmelad slät
  • 3 st äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

1
Deg: Krossa kardemumman i en mortel. Lägg alla ingredienserna till degen utom vattnet i en matberedare och kör snabbt till en smulig massa. Tillsätt vattnet genom tub-röret och kör tills det blir en boll.
2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ kallt i cirka 1 timme.
3
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen .
4
Fyllning: Fördela mandelmassan i mindre bitar, direkt ner i matberedarens skål. Tillsätt smör, 1 ? dl kokos, mjöl och citronskal. Mixa till en slät massa. Tillsätt hastigt äggen ett i taget.
5
Kärna ur och skär äpplena i tunna ringar som sedan halveras. Bred ut fyllningen i pajskalet och tryck ner äppelklyftorna tätt. Strö över lite extra kokos.
6
Baka mazarinen i mitten av ugnen 25–30 minuter tills den har fått fin färg. Smält marmeladen med en matsked vatten. Pensla den på pajen. Låt svalna, servera med råkräm
7
eller lättvispad grädde.
8
Råkräm: Vispa ihop äggulor med florsocker och fröna från en urskrapad vaniljstång tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt 3 dl grädde och vispa riktigt luftigt i 3–4 minuter.

Kommentar:
Tid: 1 timme + 1 timme i kyl.

Recept // Fler mjölrecept