Du behöver
Dulce de leche
1 burk kondenserad mjölk
Äppelkompott
3 st stora äpplen gärna svenska
4 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl + 1 msk vatten
några droppar citron
Karamelliserade cashewnötter
100 g salta cashewnötter
1.5 dl strösocker
Servering
vaniljglass
Gör så här
Börja med dulce de leche. Ta bort papperet från burken. Lägg den oöppnade burken i en 2-literskastrull och täck med vatten. Låt burken koka i 2 timmar, se till så att burken hela tiden är täckt med vatten. Häll bort vattnet och låt svalna något. Häll sedan på kallt vatten och låt burken kallna. Sedan kan den öppnas.
Kärna ur äpplena och dela fruktköttet i tärningar. Koka ihop vatten och socker och tillsätt äppelbitarna och citron. Koka dem mjuka, det tar 5–10 minuter.
Blanda potatismjöl och vatten i en kopp. Tillsätt redningen till grytan under omrörning. Låt kompotten få ett uppkok. Låt kallna. Den ska vara ganska rinnig.
Hacka nötterna och bred ut dem på ett bakplåtspapper. Häll sockret i en stekpanna. Låt det kristallisera sig samtidigt som du rör, det vill säga bli vitt och torrt. Fortsätt röra tills sockret smälter, det ska bli brunt men inte bränt.
Häll det smälta sockret över nötterna och låt alltsammans svalna (det går fort). Hacka de karamelliserade nötterna i mindre bitar.
Servera äppelkompotten med dulce de leche, glass och nötter.
Tips: Var försiktig med sockret, när det smält är det mycket hett.
Den friska äppelsmaken passar perfekt ihop med riktigt söt och god dulce de leche, en kolasås som enkelt görs på en burk kondenserad mjölk.