Julens godaste -Maffig äppelkaka med saffranskräm

Den saftiga äppelkakan får smak av både mandelmjöl och mandelmassa, och serveras med en ­gyllengul saffranskräm.

Tillagningstid: 75 minuter
8 bitar

Du behöver

Äppelkaka

smör och mandelspån till formen
100 g smör rumsvarmt
3 st ägg
3 dl socker
3 dl mandelmjöl
0.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2.5 st äpplen
1 tsk kanel
100 g mandelmassa

Saffranskräm

3 st äggulor
0.5 dl strösocker
0.5 g saffran
0.5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Smörj en form med löstagbar kant (24 centimeter i diameter), strö ut några matskedar mandelspån i botten och längs med kanterna.

3

Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget växelvis med sockret och vispa tills det är vitt och pösigt med en elvisp.

4

Rör ner mandelmjölet blandat med vetemjöl och bakpulver, rör tills smeten är väl blandad.

5

Bred ut smeten i formen.

6

Kärna ur äpplena och skär i klyftor, lägg ut i ett fint mönster och pudra över kanel. Grovriv eller smula mandelmassan och strö ut över kakan.

7

Baka i mitten av ugnen i 40–45 minuter tills kakan fått fin färg och är genomgräddad. Använd provsticka. Ta ut och låt svalna.

8

Saffranskräm Vispa äggulor med socker, saffran och vaniljpulver till en fluffig kräm. Vispa grädden lätt pösig och vänd ner grädden i äggsmeten, blanda till en slät kräm.

9

Servera den avsvalnade äppelkakan med saffranskrämen.

10

Tips: Äggvitorna som blir över från saffranskrämen går bra att frysa in.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top