Äppelkaka med polenta

Du behöver smör till formen 100 g grovhackade katrinplommon 100 g (ljusa) russin 1/2 dl vetemjöl 500 g fasta äpplen 3 1/2 dl vetemjöl 1...


10 portioner

Du behöver

  • smör till formen
  • 100 g grovhackade katrinplommon
  • 100 g (ljusa) russin
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 500 g fasta äpplen
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl polenta
  • 100 g (omkring 10 skivor)
  • dagsgammalt vitt brödinkråm
  • 1 dl (rå)strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 4 ägg
  • 4 dl mellanmjölk
  • 1 dl flytande honung
  • 2 msk olivolja, fruktig
  • rivet skal av 3 limefrukter
  • 2 msk (rå)strösocker

Gör så här

1
Låt ugnen bli 175 grader varm. Smörj en rund form, cirka 24 centimeter tvärsöver, med löstagbar kant.

2

3
Skär plommonen i grova bitar och skaka dem och russinen i en plastpåse med 1/2 deciliter vetemjöl. Skär bitar av tvättade äpplen runt kärnhuset, tärna sockerbitsstort.

4
Blanda mjöl, polenta, brödsmul, socker, salt och ingefära noga i en stor bunke.

5

6
I en annan skål vispas äggen lätt innan mjölk, honung och olja tillsätts. Vispa smeten jämn och häll över den i polentaskålen. Rör smeten jämn igen.

7

8
Vänd i frukt och citrusskal och fördela smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter. Ta ut och strö socker över, ställ i ugnen ytterligare 10 minuter för fin färg.

9
Servera kakan ljum, gärna med en klick lättvispad grädde smaksatt med citruslikör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top