Du behöver
- smör till formen
- 100 g grovhackade katrinplommon
- 100 g (ljusa) russin
- 1/2 dl vetemjöl
- 500 g fasta äpplen
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl polenta
- 100 g (omkring 10 skivor)
- dagsgammalt vitt brödinkråm
- 1 dl (rå)strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk malen ingefära
- 4 ägg
- 4 dl mellanmjölk
- 1 dl flytande honung
- 2 msk olivolja, fruktig
- rivet skal av 3 limefrukter
- 2 msk (rå)strösocker
Gör så här
1
Låt ugnen bli 175 grader varm. Smörj en rund form, cirka 24 centimeter tvärsöver, med löstagbar kant.
2
3
Skär plommonen i grova bitar och skaka dem och russinen i en plastpåse med 1/2 deciliter vetemjöl. Skär bitar av tvättade äpplen runt kärnhuset, tärna sockerbitsstort.
4
Blanda mjöl, polenta, brödsmul, socker, salt och ingefära noga i en stor bunke.
5
6
I en annan skål vispas äggen lätt innan mjölk, honung och olja tillsätts. Vispa smeten jämn och häll över den i polentaskålen. Rör smeten jämn igen.
7
8
Vänd i frukt och citrusskal och fördela smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter. Ta ut och strö socker över, ställ i ugnen ytterligare 10 minuter för fin färg.
9
Servera kakan ljum, gärna med en klick lättvispad grädde smaksatt med citruslikör.